Nakon uspješno provedenog natječaja, Marina Punat Grupa ove je srijede uručila 30 tisuća eura vrijedne donacije predstavnicima pet udruga čije projekte su mještani Punta odabrali kao najvrijednije i najkvalitetnije. Glasovima mještana, vrijednu donaciju dobili su Hrvatska udruga tata "Daddyhood Croatia" za Dadathlon Festival 2023., Udruga sopaca otoka Krka za manifestaciju "Dani sopila", zatim lovačko društvo “Orebica” Krk – lovačka jedinica “Jastreb” za program uređenja lovnog područja općine Punat te Udruga žena operiranih dojki Nada - Rijeka s projektom prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i Ogranak Matice hrvatske u Krku za izdavanje knjige Štorije zi škafetina.
 
"Drago nam je što je odaziv i ove godine bio ovako velik i kvalitetan, a mislim da je važno istaknuti kako su i ovoga puta pobjednike birali sami mještani. Marina Punat Grupa već godinama kroz donacije pruža pomoć i podršku ondje gdje je to najpotrebnije, a to će nastaviti činiti i dalje", rekao je na druženju s dobitnicima direktor MPG Marijan Topolovec.
 
"Prvo izdanje Dadathlon Festivala u Puntu lani je bilo vrlo uspješno; uspjeli smo u Punat, u predsezoni, dovesti veliki broj obitelji iz cijele Hrvatske, pružili smo priliku tatama i djeci da se još bolje povežu kroz različite aktivnosti, a ove godine nam je cilj cijeli događaj podignuti na još viši nivo. Prvenstveno tu mislim na dodatne radionice i još bogatiji program, dodatno prilagođen potrebama mladih obitelji, nakon prošlogodišnjeg sjajnog iskustva. Zato nam ova donacija jako puno znači", rekao je Marino Manzoni iz Hrvatske udruga tata "Daddyhood Croatia". Upravo je njihov projekt dobio najveći broj glasova, što im je osiguralo donaciju u visini od 14.850 eura.
 
Važnost očuvanja tradicijske baštine - onoga njenog dijela koji se prvenstveno odnosi na tradicijsku glazbu i glazbala, u fokusu je "Dana sopila" Udruge sopaca otoka Krka. Ne samo što se čuva, nego se baština mora i živjeti da bi opstala, ističu iz Udruge koja je s osvojenim 381 glasom zavrijedila donaciju od 2.500,00 eura.
 
Zahvaljujući donaciji od 1.753,00 eura, otok Krk će uskoro biti bogatiji i za još jedno vrijedno književno djelo - "Štorije zi škafetina", koje će izdati Ogranak Matice hrvatske u Krku, a sve s ciljem očuvanja starih lokalnih priča i legendi.
 
Donaciju od 3.000,00 eura lovačko društvo “Orebica” Krk – lovačka jedinica “Jastreb” iz Punta utrošit će prvenstveno na uređenje lovnog područja općine Punat, u što spadaju i brojne staze kojima se koriste i izletnici, planinari i šetači. Kako ističu, to je tek dio opsežnih dužnosti lovaca, koji ujedno brinu i o kontroli broja alohtone divljači na otoku te aktivno brinu i o stanju i brojnosti autohtone divljači kroz različite aktivnosti. Među ostalim, valja istaknuti da na otoku živi i medvjed, divlja svinja i čagalj, koji nemaju prirodnih neprijatelja i predstavljaju opasnost za opstanak pojedinih autohtonih vrsta.
 
Koliko je vrijedna donacija od 7.897,00 eura za Udrugu žena operiranih dojki Nada - Rijeka možda najbolje govori podatak  da svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj prijeti rak dojke, a više od 90% bolesnica može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%. Prevencija i edukacija pritom su najvažnije, a potom i podrška oboljelima, što rad Udruge Nada čini izuzetno vrijednim.

Tekst i foto: Bodulija.net - Martina Frka Milotić
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: