Puni doživljaj za nautički odmor

Dobro je znati da je otok Krk jedan od najsunčanijih dijelova Europe s oko 2500 sunčanih sati godišnje.
Otok Krk prvi je i najveći u nizu tisuću jadranskih otoka, te je idealno polazište za nautičko istraživanje Jadrana. I sam otok turistički je zanimljiva destinacija, sa sedam mediteranskih gradića, stotinu plaža i nebrojeno mnogo uvala, dostupnih samo nautičarima.
Svojim položajem Marina Punat predstavlja idealnu lokaciju za nautički odmor u Hrvatskoj. Jedan od prostora u koji se nautičari vole vraćati je Kvarnerić, akvatorij omeđen obalama Cresa, Krka, Raba, Paga, Oliba, Silbe, Ilovika i Lošinja s brojnim uvalama mjestima za sidrenje.

Sam otok ima izvrsne  staze za planinarenje i bicikliranje u prirodi. Na potezu od Punta do najjužnije točke otoka, kao i na samom jugoistočnom dijelu otoka nalaze se prekrasne skrovite šljunčane plaže i kristalno čisto more  na koje je pristup moguć uglavnom samo brodom. Oprna, Zlatna plaža, Vela i Mala luka samo su neke od njih…

Svaka od njih je drugačija, iskrojena na poseban način, a zajedničko im je što su sve prirodne, od kamenih oblutaka raznih veličina. Kristalno bistro more obiluje ježevima, što  je  znak  kvalitete  i  čistoće  mora.  U zaklonu „zlatnih  stijena“  naći  ćete  mir u  netaknutoj  prirodi.  Ne propustite  prvo  jutarnje  kupanje  obasjano prvim zrakama sunca. Neponovljiv doživljaj!

Uz prirodne prednosti te sadržaje koje pruža Marina Punat, kao što su blizina restorana, trgovina prehrambenih proizvoda i nautička trgovina, možemo reći da je otok Krk idealna destinacija za nautički odmor u Hrvatskoj.

Plaže otoka Krka tematski su uređene s različitim namjenama - od plaža s luksuznim ležaljkama i zabavu uz glazbu i koktele, preko plaža opremljenih za djecu ili boravak sa psima  pa sve do nudističkih i prirodnih plaža, u netaknutoj prirodi. Na čak 15 uređenih otočnih plaža vijori se Plava zastava, simbol čistoće mora i brige za okoliš.
Na plaži Medane, s pogledom na zapad i otvoreno more prema otoku Cresu, nalazi se lounge bar s ležaljkama i otvorenim bazenom, ekskluzivno za klijente Marine Punat.  Do  plaže Medane više puta na dan vozi naš shuttle koji je za rezidente marine besplatan. 

Za nautičare još su atraktivnije skrovite uvale i žalići koji se nalaze posvuda, kako na otoku Krku tako i na obližnjim otocima i otočićima. 
Za dnevne izlete iznimno su popularni otočići Plavnik, Prvić, Goli otok i  sv. Grgur - svi u krugu 20 nm od Punta, a za vikend izlete popularna odredišta su uvale otoka Cresa, Raba i Lošinja, svi u radijusu do 35 nm od vaše matične luke.
Pročitajte više o skrivenom nautičkom raju.

Popularna nautička ruta za tjedno krstarenje Kvarnerom opisana je i u časopisu YACHTS Croatia, a naši se rezidenti vole svake godine otputiti na jedno veće  krstarenje - obično do otoka srednjeg Jadrana (Kornati, Ist, Dugi otok) pa i dalje, sve do južnodalmatinskih otoka (Hvar, Vis, Korčula). 
Uz pouzdan brod i vještog kapetana, ni jedan horizont nije daleko!

Gastronomija otoka Krka je bogata, zahvaljujući prirodnim bogatstvima otoka. Ta nije uzalud poznat kao Zlatni otok! To mu je ime nadjeveno prije više stoljeća, kad je poljoprivredna proizvodnja otoka bila dovoljno bogata da prehrani svo lokalno stanovništvo i još preostane za prodaju. 
Zlatne je boje vrbnička žlahtina,  zlatno je vrhunsko krčko maslinovo ulje, zlatne su ruke krčkih težaka koji proizvode domaću hranu.
Žlahtina je autohtona sorta bijelog vina koja se uzgaja na području oko Vrbnika i nosi brojne medalje za kvalitetu. Od žlahtine se radi i Valomet - originalni pjenušac, jedini na svijetu koji dozrijeva pod morem! Proizveden isključivo od žlahtine, bez dodataka šećera i likera, pjenušac fermentira u buteljama smještenima na dubinu od 30m gdje je stabilna temperatura od 12 stupnjeva Celzijusa idealna za fermentaciju pjenušca. Nakon boravka na dnu mora, butelje su optočene tragovima algi i školjki, svaka je unikat i atrakcija.
Šurlice su autohtona vrsta svježe tjestenine koja se tradicionalno pravi u krčkim domovima neposredno prije jela. Specifična je tehnika pripreme jer se svježe tijesto valja pomoću drvenog štapića, a nekad su se za valjanje šurlica koristile igle za pletenje. Šurlice se serviraju uz brojna domaća jela, a najbolje idu uz domaći gulaš, janjeći žgvacet ili uz umak od šparoga. Ne propustite kušati ih u našim restoranima.
Presnac je tradicionalni otočki desert - jednostavni kolač od domaće skute odnosno mladog ovčjeg sira. Tradicionalno je bio dostupan samo u vrijeme dok ima svježeg ovčjeg mlijeka,  prvenstveno u mjestima središnjeg dijela otoka Krka  (Kornić, Dobrinj). Potražite ga u našem restoranu u proljeće i rano ljeto.
Krčki ovčji sir neizostavan je dio otočne trpeze, a najpoznatiji je Magriž - ovčji sir koji se proizvodi u Korniću, malom selu nasuprot Punta. Kombinacija domaćeg ovčjeg sira i aromatičnih trava poput kadulje i smilja donijela je brojne nagrade sirevima Magriž, te ih vrijedi kušati.

Krčki pršut obitelji Žužić iz Vrha na Krku autohtoni je hrvatski proizvod koji nosi oznaku ZOZP (Zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla). Specifičnost pripreme je u postupku soljenja i dodavanja začina (uz papar dopušteni su i lovorov list, te ružmarin), bez drugih konzervansa. Osim toga, krčki se pršut ne dimi -  suši se na zraku i buri, a potom dozrijeva u tamnim komorama. Rezultat je iznimno mirisan i ukusan pršut koji se lako reže i još lakše nestaje sa tanjura.
Krčko maslinovo ulje zlatne boje nosi oznaku ZOI (Zaštićena oznaka izvornosti) i neizostavni je dio krčke gastronomije, uz krčki sir i pršut. Proizvedeno od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka - isključivo mehaničkim postupcima pri čemu nastaje krčko djevičansko maslinovo ulje. Zlatnožuto ulje ima miris po svježem plodu masline, voću i po travi te okus na zdrav i svjež plod masline sa tek malo prisutne gorčine i pikantnosti.  

Nekoliko zanimljivosti

  • Otok Krk presijeca 45 paralela.
  • Na plažama otoka Krka, vijori se čak 15 plavih zastava.
  • Ovdje raste približno 1400 vrsta kopnenog bilja - što je gotovo polovica ukupne flore u Hrvatskoj.
  • Otok je ispresijecan pješačkim i biciklističkim stazama u dužini od 300 km.
  • Na obližnjem otočiću Prvić nalazi se Ornitološki rezervat - stanište bjeloglavih supova.
  • Uz franjevački samostan i crkvu, na otočiću Košljunu nalaze se etnografska i sakralna zbirka, te knjižnica s rijetkim izdanjima. U ovoj oazi mira se nalazi i posljednje počivalište Katarine Frankopan, jedne od najpoznatijih pripadnica plemićke obitelji Krčkih knezova Frankopana.
  • Bašćanska ploča, najvažniji spomenik hrvatske prošlosti i kulture iz 1100. godine, pisana glagoljskim pismom i starohrvatskim jezikom, nalazi se na tlu nekadašnje benediktinske crkve u mjestu Jurandvor.

Saznajte više

Saznajte zašto kažemo da je otok Krk idealna lokacija za nautički odmor u Hrvatskoj. Pročitajte više o događanjima i ponudi na otoku, pronađite idealnu aktivnost baš za vas na ovim stranicama:

Booking-Krk.Com
Kvarner.hr
Krk.hr
TZ Punat
Košljun
Vrbnik
Biciklističke ture Krk
Dobrinj
Fulfinum
Krk
Ronjenje
Ski lift
Podvodni park punat
Tropski akvarij Krk
Aquarium & Terrarium Krk
Akvarij Baška


Kalendar događanja na otoku Krku.
Kulturno nasljeđe otoka Krka.
Ekskurzije i izleti na otoku Krku.
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: