Novosti

09.05.2024.

Čistimo podmorje Puntarske drage i plaža

Svakog se proljeća u Puntu susretnu članovi nekoliko ronilačkih klubova, ne samo lokalnih, nego i iz drugih krajeva Hrvatske. Uz potporu organizatora i  lokalnog gospodarstva, timovi čiste dio po dio Puntarske drage i okolnih plkaža, kako bi more opet prodisalo punim plućima. U akciji uvijek sudjeluju i mnogi dobrovoljci,  učenici osnovne škole, ribari, vlasnici izletničkih brodova, radnici marine i brodogradilišta...

Raduje činjenica da svake godine prikupe sve manje smeća pa ostaje više vremena za razne edukativne teme, izložbe, promocije knjiga.
Više o programu pronađite na stranicama 
Turističke zajednice Punat.

Pored toga, ronioci marine redovito dodatno čiste podmorje u akvatoriju marine i servisa i to tijekom cijele godine.
Evo nekoliko načina kako i vlasnici/korisnici brodova mogu doprinijeti da smeća u moru bude što manje:
  • ZAMIJENITE JEDNOKRATNU PLASTIKU - umjesto jednokratnih PVC vrećica za kupovinu koristite vrećice za višekratnu uporabu i platnene torbe. Izbacite korištenje jednokratnih plastičnih tanjura, čaša, slamki i pribor za jelo. Zamijenite ih kvalitetnijim i trajnijim alternativama. Njih će vjetar puno teže otpuhati s palube u more. Hranu poput čipsa, keksa i voća valja servirati u zdjelicama, a ambalažu (plastične vrećice i mrežice) primjereno odložiti u otpad kako ne bi završile u moru. Svu palubnu opremu potrebno je dobro učvrstiti kako ne bi odletjela u more.
  • UGRADITE BILGE SKIMMER - uobičajeno je u kaljuži svakog broda, uz morsku vodu zateći i nešto ulja, što kaljužna pumpa marljivo izbacuje van. Kako bi spriječili onečišćenje mora oko broda, u kaljužu treba postaviti spužvu koja na sebe vezuje ulje i gorivo, tj. pročišćava kaljužnu vodu i čini ju neškodljivom za okoliš. Takozvani «bilge skimmer» je moguće nabaviti u nautičkoj trgovini u marini.
  • BESPLATNO ISPRAZNITE CRNI TANK - nipošto ne smijete prazniti crni tank na otvorenom moru, zbog sapunice i deterdženata koji su štetni za okoliš. U marini je moguće besplatno pražnjenje crnog tanka, kako za stalne goste, tako i za plovila u tranzitu. Termin je potrebno rezervirati unaprijed na recepciji marine, barem 1 radni dan ranije ili na support@marina-punat.hr.
More će vam biti zahvalno!
 
20.11.2023.

Jesenski užici u našem restoranu Marina

Prepustite se zemljanom mirisu svježih gljiva ubranih iz lokalnih šuma, vješto uklopljenih u naša prepoznatljiva jela. Doživite novo kulinarsko iskustvo uz prve kapi hladno prešanog  novog maslinovog ulja. Osjetite primamljiv dašak mediteranske autentičnosti u svakom zalogaju.

Za početak kušajte hladno predjelo od palente s namazom od bakalara i crnim tartufom s mladim maslinovim uljem ili platu „Vejan“ s krčkim proizvodima „Žužić“ (pršut, kobasica, čvarci, sušeni zarebnjak / lumbul).  Kremasta juhe od buče ili vrganja otjerat će hladnoću i vlagu, a dodatno će vas okrijepiti orzoto s hobotnicom i ječmom i domaći kruh koji svakodnevno sami pripremamo. Pašticada od tune uz domaće njoke, prženi odresci pasa u rižinom brašnu uz salatu od rige i krumpira ili riba u soli podsjećaju na toplije, ljetne dane, a poveznica između ljeta i zime neka bude sladoled od vanilije s tostiranim bučinim košticama. Jesenski ručak ili večeru možete završiti malim slatkim zalogajem uz espresso i čašicu smokvice.

Uronite u topli zagrljaj jesenskih mirisa dok naši kuhari vješto ubacuju sezonsko bilje i začine u svako jelo, stvarajući simfoniju okusa i mirisa koji utjelovljuju bit jesenske berbe. Od slanih predjela do mirisnih glavnih jela i divnih deserata, naš pažljivo odabran jelovnik obećava nezaboravno iskustvo objedovanja.

Pridružite nam se u restoranu Marina i krenite na gastronomsko putovanje uz bogate plodove jeseni. Uživajte u sezonskim delicijama i svakom trenutku provedenom u ugodnom ambijentu našeg novog restorana.
 
25.09.2023.

Posebno priznanje za najveće ulaganje u nautički turizam

Prva i najveća marina sjevernog Jadrana ne posustaje s inovacijama i investicijama, te nastavlja utirati put nautičkom turizmu.
 
Marina Punat Grupa poznata je po strateškom određenju da se sustavno renovira i inovira sva infrastruktura kako bi doživljaj nautičara uvijek bio besprijekoran. U istoj godini realizirane su čak dvije značajne investicije u srcu marine, obje u rekordno kratkom roku.
 
Brodogradilište Punat je prošle godine proslavio 100-tu obljetnicu od osnutka. Tom prigodom predstavljena je strategija razvoja za iduće razdoblje. Značajnu ulogu u toj strategiji ima jača orijentacija prema održavanju većih rekreativnih i luksuznih plovila. S tim je ciljem započeta priprema lokacije za novi travel-lift nosivosti do 500 t za plovila do čak 16 metara širine. Najveća dizalica tog tipa na našoj strani Jadrana omogućava podizanje i održavanje većih motornih jahti i sve popularnijih katamarana. U 2023. je dizalica isporučena i postavljena, a početak rada očekuje se do kraja ove godine.
 
60 godina svog osnutka i utemeljenja nautičkog turizma na Jadranu proslavit će u 2024. godini Marina Punat, a obljetnicu će obilježiti novo lice restorana „Marina“. U manje od 12 mjeseci napravljena je potpuna rekonstrukcija. Stari restoran srušen je do temelja, a na istom je mjestu izgrađen novi objekt, veći i suvremeniji, s restoranom na dva kata i s više tematskih cjelina. Najznačajnije je ono što se ne vidi – posebno velika i suvremeno koncipirana kuhinja za pripremu hrane po najvišim standardima što naslućuje ambicioznost u gastronomskom svijetu.
Više otvorenih i zatvorenih terasa, velika lounge zona, prekrasan pogled s intimnijeg i skrivenijeg prostora na katu nautičarima, kao i ostalim posjetiteljima nudi raznovrsnost doživljaja i uvijek novi pogled na brodove.
 
Iako najstarija na ovom dijelu Jadrana, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima Marina Punat svakako ne gubi korak s vremenom i ostaje u vrhu nautičke ponude Hrvatske.
 
Na dodjeli nagrada u Rovinju, zlatno jedro je osvojila upravo ACI marina Rovinj, a srebro je otišlo u ACI marinu Palmižana, dok je treće mjesto pripalo marini Frapa u Rogoznici.
Najljubaznija hrvatska marina je marina Korkyra iz Vele luke na Korčuli, a gastronomska nagrada dodijeljena je ACI marini u Dubrovniku. Posebna nagrada za ekologiju otišla je na Cres, ponovo u ACI marinu.
 
Nautičko jedro Jutarnjeg lista je priznanje kvalitete za nautički turizam koje dodjeljuje jedan od vodećih dnevnih medija u Hrvatskoj - Jutarnji list, u suradnji s Ministarstvom turizma i Hrvatskom gospodarskom komorom. Nautička ekspedicija, sastavljena od novinara i nautičkog žirija, već sedam godina uzastopce plovi višetjedno od Umaga do Dubrovnika, posjećuje marine i sidrišta diljem Jadranske obale te sustavno ocjenjuje njihovu ponudu. Pri tome također provodi i anketu među prisutnim nautičarima te su dobivene nagrade i priznanja rezultat ocjena prvenstveno više stotina ispitanih nautičara, a zatim i nautičkog žirija.


 


 
20.07.2023.

Portal e-Nautika za prijavu dolaska brodice

Ukoliko imate OIB (hrvatski građani, kao i državljani EU koji su prijavili boravak na području Republike Hrvatske ili zatražili osobni identifikacijski broj u našoj poreznoj upravi) ili eOI (eID - elektroničku osobnu iskaznicu) možete pristupiti portalu e-Nautika koji je namijenjen nautičarima i omogućava prijavu dolaska inozemne brodice ili jahte u teritorijalno more Republike Hrvatske. Isto tako na portalu možete zatražiti elektroničku potvrdu o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice.

Uslugu za sada mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske te građani zemalja Europske unije koje su uvele sustav elektroničke iskaznice ili neki drugi način e-identifikacije korisnika.
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe:
  • Marina Punat d.o.o.
  • Brodogradilište Punat d.o.o.
  • Marina Punat Hotel & Resort
  • Marina Commerce d.o.o.
  • Kvarner d.o.o.