Eko marina

Upravo zbog dobrog gospodarenja otpadom, odlične čistoće i kakvoće mora, ekoloških principa kojih se držimo te racionalnog korištenja prirodnih resursa, još od 1998. godine osvajamo zaredom međunarodno priznanje PLAVA ZASTAVA.

Održivost razvoja

Marina Punat ponosi se nazivom EKO marine u Hrvatskoj. Održivost razvoja ogleda se u primjerenoj zaštiti okoliša kroz zaštitu mora i vode, zraka i zemlje. U marini provodimo kontroliran nadzor nad tehnološkim procesima koji bi mogli ugroziti okoliš. Punat je prva marina sa prestižnim i visoko cijenjenim međunarodnim standardom ISO 14001 za upravljanje zaštitom okoliša, još od 2010. godine.

Foundation for Environmental Education - međunarodni odgojno-obrazovni ekološki program čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom, dodijelio nam je dijamantnu plaketu za 20 godina neprekidne vjernosti međunarodnom programu Plava zastava za plaže i marine. Možemo se pohvaliti  da smo prva marina koja je podigla Plavu zastavu u RH i ponosno ju vijemo već više od 25 godina za redom.

Marina Punat je prva nautička adresa u Hrvatskoj koja od 2014. ponosno nosi oznaku pet zlatnih sidara britanskog udruženja marina THYA. Time je potvrđena kvaliteta usluge te briga o strogim ekološkim standardima koja nas svrstava u vrh europskih nautičkih destinacija.
Osim toga,najveći njemački auto-klub, poznati ADAC, preporučuje svojim članovima Marinu Punat još od 2014.
Od svog osnutka 1964. Marina Punat predvodi razvoj nautičkog poslovanja pionirskim pothvatima i tehnološkim inovacijama, osobito u području održivog razvoja i ekologije.

Od 2013. marina doprinosi smanjenju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu u količini od približno 13 t na godišnjoj razini vlastitom proizvodnjom električne energije u solarnoj elektrani na hali. 144 solarna modula ukupne površine 26m2 i ukupne snage oko 30 kW pouzdan su, dugotrajan i bešuman izvor električne energije.

Svjetlosno zagađenje svedeno je na minimum noćnom rasvjetom sa elektromarića koja svijetli  u površinu poda.

Već godinama vršimo odvojeno prikupljanje i recikliranje komunalnog otpada te zbrinjavanje opasnog otpada. Sva prališta za brodove imaju posebne separatore za  otpadne vode, a duž cijele obale u separatorima se prikuplja i pročišćuje oborinska voda sa površina marine. Redovito se uzorkuje i analizira sastav tehnoloških voda u marini.
Sama konstrukcija gatova je ekološka, izvedena od rabljenih željezničkih šina, s drvenim oblogama. Ovakav način gradnje omogućava nesmetano cirkuliranje mora i doprinosi čistoći i kvaliteti mora koju redovito  kontroliramo. Samu građevinu gatova  po dotrajalosti relativno je lako i ukloniti, a otpad od uklanjanja (šine i drvene podnice) predstavljao bi otpad koji nije opasan i koji se može reciklirati tj. ponovno uporabiti.

Već dugi niz godina sudjelujemo u  čišćenju podmorja Puntarske uvale. Pored toga, naši ronioci redovito čiste podmorje u akvatoriju marine i servisa. Tim marine spreman je za hitne intervencije u slučaju zagađenja okoliša i raspolaže raspršivačima kao i plutajućim branama za sprečavanje širenja zagađene površine.
Marina je 2010. godine sudjelovala novčanim sredstvima i opremom u probnim radovima za iskop dijela morskog dna na ulazu u Puntarsku dragu, probnom zahvatu čime se već znatno povećala  cirkulacija morske vode u uvali. Produbljivanje dijela ulaza u Puntarsku dragu uspjelo je time prvi  puta nakon pokušaja iz 1913. g.

Za nas su ekološki principi i sve što nam  priroda pruža dragocjeni te upravo zbog toga ulažemo velike napore u čistoću podmorja i racionalno korištenje prirodnih resursa koje nam osiguravaju naziv prve Eko marine u Hrvatskoj.

Politika zaštite okoliša
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: