Je li vaše plovilo spremo za zimovanje?

Želimo vam skrenuti pozornost da najčešće rizike koji mogu uzrokovati velike štete:
 •  požar
 • potonuće
 • oštećenje oplate i opreme broda

Neispravne električne instalacije i uređaji na brodu; neispravne instalacije akumulatora ili neispravni električni uređaji na brodu najčešći su uzroci požara na plovilu. Dotrajali ventili i neispravne instalacije i vodovi na brodu mogu dovesti do potonuća. Dotrajala ili loše pričvršćena oprema plovila (cerade, užad, nosači i sl.)  može se oštetiti, odletjeti s vjetrom ili dovesti do većih oštećenja na brodu.


Što možete učiniti kako biste minimizirali moguće štete?

Ovdje ćemo samo kratko podsjetiti na nekoliko bitnih aktivnosti i pravila koje bi svaki odgovoran vlasnik ili korisnik broda trebao poduzimati i usvojiti ih kao redovito praktično postupanje. Ne samo zbog prevencije štete koja može nastati na vašem plovilu, već i na brodovima u blizini i/ili  imovini trećih osoba, a da ne spominjemo zdravlje i ljudski život koji je na prvom mjestu.
 
 • Prije odlaska s broda, obavezno zatvorite ventile na plinskim bocama. Preporučamo čak maknuti plinske boce s broda dok ga ne koristite. Provjerite i zatvorite ventile goriva na tankovima te ventile mora (kingston).
 • Obvezni ste isključiti plovilo s napajanja el. energijom i glavnu sklopku. Mornari marine mogu isključiti dovod električne energije na plovilu ukoliko procijene da na plovilu nitko ne boravi. Ovakav postupak nužan je iz sigurnosnih razloga i molimo da imate razumijevanja.
 • Kod sistema pitke vode na plovilu treba ispustiti pitku vodu iz sustava - tank, bojler. Ovo je uputno učiniti za plovila i na kopnu i u moru. Naročito kod plovila na kopnu preporučamo ispustiti vodu, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja.
 • Skinuti i pospremiti bimini te drugu sličnu opremu s palube na sigurno - ukoliko se plovilo diže na kopno, ovo je uvjet!
 • Provjerite jesu li svi prozori dobro i čvrsto zatvoreni.
 • Naručite pražnjenje crnog tanka - besplatno je. Svim vlasnicima plovila koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu dry dock preporučamo prije podizanja plovila na kopno dogovoriti termin za pražnjenje crnog tanka. Naručite svoj termin unaprijed, tankove praznimo od ponedjeljka do petka u dva termina: 9:00 i 13:00 sati. Brodove praznimo na fiksnoj poziciji kod gata A1.
 • Na jedrilicama koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu suhog veza treba obavezno dobro pospremiti glavno jedro te skinuti  flok, što je preporučljivo i ako jedrilica ostaje u moru.  
 • Plovilima koja zimuju na kopnu potrebno je skinuti i spremiti bokobrane, na kopnu nisu potrebni, a mogu oštetiti boju na trupu jer su više izloženi vjetru nego kada je brod u moru.
 • Ukoliko plovilo želite zaštititi zimskom ceradom, ona mora biti kvalitetna i odgovarajuća, u protivnom može popucati i uzrokovati još veću štetu. Naši mornari mogu vam pružiti uslugu pražnjenja cerade u kojoj se nakuplja veća količina kišnice. Ovu uslugu dodatno naplaćujemo. Kada nastupe jake kiše ili zaredaju kišni dani, možda nećemo biti u mogućnosti odmah pristupiti usluzi ispumpavanja vode iz cerade; izuzetno je važno voditi računa o kvaliteti vaše brodske cerade, jer svako nakupljanje vode može uzrokovati trošak, ali i dodatnu štetu za vaš brod.
 • Za skidanje, vezivanje ili spremanje jedara te montiranje cerade i druge usluge vezane uz popravak cerade preporučujemo kontaktirati nekog od naših ovlaštenih partnera.
 • Za redovitu kontrolu stanja broda i opreme vašeg plovila možete se obratiti  stručnjacima Brodogradilišta Punat d.o.o.  u Yacht Servisu ili  našim ovlaštenim partnerima.

Podsjećamo vas na mogućnost ugovaranja zimskih servisnih paketa, a više o tome potražite na internetskoj stranici.

Usluge mornara marine, uz prethodnu narudžbu na support@marina-punat.hr, obračunavamo prema aktualnom cjeniku.

I ne zaboravite, vrijeme leti i zima brzo prolazi - radove redovnog proljetnog održavanja plovila, opreme i pogona naručite pravovremeno!
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: