100 godina Brodogradilišta Punat

TRADICIJA ZA BUDUĆNOST
30. lipnja 2022. godini Brodogradilište Punat svečano je proslavilo stotu godinu uspješnog poslovanja.
Dragutin Žic, nekadašnji direktor brodogradilišta i osnivač Marine Punat predstavio je monografiju znakovitog naslova „Tradicija za budućnost“ pred više stotina uzvanika. U skladu s vremenom, Brodogradilište Punat mijenjalo se i prilagođavalo tržištu, od malog škvera izraslo je u brodogradilište cijenjeno po radu u drvu, a danas je značajan servisni centar za održavanje svih vrsta plovila, uključujući i velike motorne trajekte Jadrolinije. No, u Puntu se ne spava na lovorikama, pa i proslava stoljeća poslovanja nije orijentirana na slavne priče iz prošlosti, već na budućnost.

Mario Wagner, direktor Brodogradilišta Punat od 2012. godine, predstavio je viziju budućnosti i novi razvojni ciklus koji je upravo otpočeo. Budućnost brodogradilišta počiva na davno postavljenim temeljima profesionalnosti, održivosti i očuvanja okoliša, o čemu svjedoči ISO certifikat ISO 9001, a orijentira se više prema održavanju suvremenih motornih plovila velikog profila, katamarana i mega-jahti.
 
U tom kontekstu, proširenje bazena za podizanje brodova prvi je korak, a slijedi nabava nove dizalice kapaciteta do 500t nosivosti. Bit će to najveća i najsuvremenija dizalica tog tipa na ovoj strani Jadrana, a omogućit će servis motornih brodova i do 16 metara širine uz puno manje buke i značajno manji utjecaj na okoliš i podmorje. U sklopu tih radova dogodit će se i proširenje manevarskog prostora u servisnoj zoni što će značajno olakšati manipulaciju plovila i povećati prostor za servisne radove.
 
Dio starih radionica postaje Kooperantski centar, mjesto gdje će brojni vanjski suradnici, majstori i ovlašteni serviseri koji trenutno dolaze raditi na plovilima u marini, moći formirati svoje urede i/ili radionice za bržu i bolju uslugu klijentima.
 
I danas se mladi otočani obrazuju u suvremena brodograđevna zanimanja u suradnji sa srednjim i strukovnim školama uz stručnu praksu u brodogradilištu, a daljnje edukacije licenciranje kod proizvođača osiguravaju poznavanje novih uređaja, suvremenih tehnika i garanciju kvalitete obavljenih radova.
 
Stota obljetnica Brodogradilišta Punat označava i stoljeće prosperiteta otočke zajednice koja se iz malog primorskog mjesta razvila u suvremeni nautički centar europskog značaja. Više od 1500 zaposlenika osiguralo je egzistenciju za svoju obitelj radom u Brodogradilištu, a i danas gotovo da nema obitelji koja nije povezana sa Marina Punat Grupom. Prisutni uzvanici, gosti i zaposlenici brodogradilišta, slažu se da predstavljeni planovi i investicije mogu biti garancija sigurne budućnosti za nove generacije Puntara i otočana.


   


 
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: