Spremni za zimovanje?

Vi kao vlasnik plovila najviše možete učiniti da Vaše plovilo održavate u dobrom stanju.
Već smo više puta pisali o tome kako na pravi način pripremiti brod za razdoblje mirovanja. Dobro je ponoviti preporuke, bez obzira imate li motornjak, jedrilicu ili veću jahtu.  Zadatak vlasnika / korisnika broda je uvijek isti: preventivno učiniti sve što je potrebno kako bi plovilo sigurno i dobro prezimilo u moru ili na kopnu.

Ovdje ćemo samo kratko podsjetiti na nekoliko bitnih aktivnosti i pravila koje bi svaki odgovoran vlasnik ili korisnik broda trebao poduzimati i usvojiti ih kao redovito praktično postupanje, i to ne samo zbog prevencije štete koja može nastati na Vašem plovilu, već i na brodovima u blizini i/ili  imovini trećih osoba, a da ne spominjemo zdravlje i ljudski život koji je na prvom mjestu.
 
  • Prije odlaska s broda, obavezno zatvorite ventile na plinskim bocama. Preporučamo čak maknuti plinske boce s broda dok ga ne koristite. Provjerite i zatvorite ventile goriva na tankovima te ventile mora (kingston).
  • Obvezni ste isključiti plovilo s napajanja el. energijom i glavnu sklopku.

Mornari marine mogu  isključiti dovod električne energije na plovilu kada zaključe da na plovilu nitko ne boravi. Ovakav postupak nužan je iz sigurnosnih razloga, molimo da imate razumijevanja.

Možemo reći kako su na brodovima tri glavna razloga nastanka požara:
  • neipravne električne instalacije i uređaji na brodu;
  • neispravne instalacije akumulatora
  • neispravni električni uređaji na brodu

Upravo zato je potrebno redovito kontrolirati stanje broda, a u tome vam mogu pomoći stručnjaci u našem yacht servisu ili naši ovlašteni partneri. Dodatni faktor sigurnosti u smislu bolje prevencije štete može Vam omogućiti i  SENSE4BOAT senzorika  za dim odnosno temperaturu i senzor za razinu vode u kaljuži, što je u ponudi našeg partnera Marina Cloud.   

Ne zaboravite:
  • Uputno je skinuti i spremiti bimini i drugu sličnu opremu palube na sigurno.
  • Provjerite jesu li svi prozori dobro i čvrsto zatvoreni.
  • Naročito je važno plovilo opremiti kvalitetnom i odgovarajućom ceradom.

Za skidanje, vezivanje ili spremanje jedara te  montiranje cerade i druge usluge vezane uz popravak cerade preporučujemo kontaktirati nekog od naših ovlaštenih partnera.

Naši mornari redovito obilaze brodove i prazne cerade u kojima se skupila veća količina kišnice, kod nekih plovila čak i više puta zaredom, što znači da bi mogli nastati  i dodatni  mogući troškovi usluge pražnjenja vode iz cerade. Molimo vas zato, vodite računa o kvaliteti cerade, jer svako nakupljanje vode može uzrokovati trošak, ali i dodatnu štetu za vaš brod.  
 
  • Na jedrilicama koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu suhog veza treba obavezno skinuti glavno jedro i flok, što je preporučljivo i ako jedrilica ostaje u moru.  Plovilima na kopnu potrebno je skinuti i spremiti bokobrane, na kopnu nisu potrebni, a mogu oštetiti boju na trupu jer su izloženiji vjetru nego kada je brod u moru. 
  • Naručite pražnjenje crnog tanka – besplatno je. Svim vlasnicima plovila koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu dry dock preporučamo prije podizanja plovila na kopno dogovoriti termin za pražnjenje crnog tanka. Naručite svoj termin 3 dana unaprijed, praznimo od ponedjeljka do petka u dva termina: 9:00 i 13:00 sati. Brodove praznimo na fiksnoj poziciji kod gata A1, ispod bijele dizalice.

Ukoliko niste u mogućnosti brod osobno i završno pripremiti za zimovanje, mornari marine rado stoje na raspolaganju za manje usluge kao što su skidanje bokobrana i biminija te spremanje istih u kokpit.

Usluge mornara, uz prethodnu narudžbu na support@marina-punat.hr, obračunavamo prema aktualnom cjeniku.

I ne zaboravite, vrijeme leti i zima brzo prolazi – radove redovnog proljetnog održavanja plovila, opreme i pogona naručite pravovremeno!!

Yacht servis Brodogradilišta Punat svim kupcima s važećim godišnjim ugovorom u marini nudi 30% popusta na dizanje i spuštanje travel liftom u vremenu od 1.10. do 28.2.
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: