Niža turistička pristojba za nautičare u 2020.

Nedavno je objavljen Pravilnik o visini, načinu plaćanja i raspodjeli turističke pristojbe za čarterska plovila, brodove za višednevna kružna putovanja i osobe koje borave na plovilu (nautičari) te način plaćanja turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, kojim se paušalni iznos turističke pristojbe u 2020. godini snižava za 20%.

Objavljeno: 23. 7. 2020.

Nautičari turističku pristojbu mogu platiti po noćenju ili u paušalnom iznosu, a iznos turističke pristojbe koju nautičari plaćaju po osobi i noćenju iznosi 10,00 kn.

Dobra vijest je da je Hrvatska turistička zajednica pokrenula višejezičan portal NAUTIKA.EVISITOR.HR koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe.
Portal predstavlja dodatni način plaćanja turističke pristojbe u nautici koja se dosad plaćala samo u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Podsjećamo - plovilom se smatra svaki brod koji se koristi za odmor, rekreaciju ili krstarenje, duži od 7 metara s ugrađenim ležajevima.

Paušalni iznos turističke pristojbe je u 2020. godini snižen za nautičare 20% i iznosi:


Nautičari koji su u 2019. godini platili paušalnu turističku pristojbu za razdoblje koje završava u 2020. godini, ne moraju platiti turističku pristojbu po ovom Pravilniku za razdoblje koje se proteže u 2020. godini.

Ako razdoblje za koji su nautičari platili paušalni iznos turističke pristojbe obuhvaća razdoblje trajanja epidemije bolesti COVID-19 na teritoriju RH, nautičar može zatražiti povrat razmjernog iznosa uplaćene turističke pristojbe za vremensko razdoblje tijekom kojega je trajalo proglašenje epidemije bolesti COVID-19 na teritoriju RH ili može zatražiti razmjerno produženje vremenskog razdoblja za koje je uplaćena turistička pristojba.

Zahtjev za povrat sredstava ili produženje vremenskog razdoblja se podnosi Hrvatskoj turističkoj zajednici, a obrazac potražite OVDJE.

Putem portala e-Nautika možete pak zatražiti elektroničku potvrdu o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice, dobiti uvid u podatke upisnika brodova, odbiti informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja, kao i informativni izračun turističke pristojbe za nautičare.

Prijava dolaska brodice, plaćanje naknade za sigurnost plovidbe i plaćanje turističke pristojbe je i nadalje moguće u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Podsjećamo da je trenutno radno vrijeme ispostave lučke kapetanije u Puntu od ponedjeljka do petka od 8 do 13 sati, a subotom od 8 do 12 sati.

Nedjeljom i praznikom je lučka ispostava zatvorena, a radno vrijeme ispostave je podložno promjenama.
 

footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: