Kako pripremiti brod za zimu?

Dok još traju topliji, sunčani dani valja razmišljati o tome kako na pravi način pripremiti plovilo za razdoblje mirovanja. Bez obzira imate li desetmetarski motornjak, prostranu jedrilicu ili pak veću jahtu, zadatak je uvijek isti – učiniti sve potrebno kako bi vaše plovilo sigurno i dobro prezimilo u moru ili na kopnu.

Objavljeno: 30. 9. 2020.
Kako pripremiti brod za zimu?

Prije napuštanja plovila, obavezno zatvorite ventile na plinskim bocama. Preporučamo da plinske boce čak maknete s plovila dok ga ne koristite. Provjerite i zatvorite ventile goriva na tankovima te ventile mora (kingston).

Obvezni ste isključiti plovilo s napajanja el. energijom i glavnu sklopku.
Mornari marine isključit će dovod električne energije na plovilo na kojem nitko ne boravi. Ovakav postupak nužan je iz sigurnosnih razloga, molimo da imate razumijevanja.

Vlasnicima plovila u moru marina nudi uslugu priključivanja plovila na struju, ukoliko za to postoje uvjeti.
Ukoliko zimi nećete moći dolaziti na brod, a želite znati kakvo je stanje na plovilu, nudimo vam još jednu dodatnu uslugu – PROACTIVE BOAT CARE PLUS. Fotografirat ćemo vaš brod iznutra i dostaviti vam fotografije kako biste imali više informacija o stanju plovila. 

Opskrbite plovilo SENSE4BOAT senzorima za kritične situacije - Marina Punat u suradnji s partnerskom tvrtkom Marina Cloud nudi posebnu uslugu, inovativnu u svijetu nautike. Detektori dima, senzor za razinu kaljuže i senzor za napone baterija omogućuju vlasniku broda informaciju o alarmantnoj situaciju u brodu (požar ili rizik od potonuća, pad napona baterije), a inovativno je što ovaj sustav istovremeno uzbunjuje i osoblje marine upućujući na opasnost koja zahtijeva hitnu intervenciju na brodu u cilju spašavanja imovine.

Svakako provjerite je li bimini zatvoren i učvršćen, ako vas dulje vrijeme neće biti, uputno je skinuti ga i spremiti na sigurno. Provjerite jesu li svi prozori dobro i čvrsto zatvoreni.

Naročito je važno plovilo opremiti kvalitetnom i odgovarajućom ceradom.
Za skidanje, vezivanje ili spremanje jedara te  montiranje cerade i druge usluge vezane uz popravak cerade preporučujemo kontaktirati nekog od naših ovlaštenih partnera.

Na jedrilicama koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu suhog veza treba obavezno skinuti glavno jedro i flok, što je preporučljivo i ako jedrilica ostaju u moru.  Plovilima na kopnu potrebno je skinuti i spremiti bokobrane, na kopnu nisu potrebni, a mogu oštetiti boju na trupu jer su izloženiji vjetru nego kada je brod u moru. 

Svim vlasnicima plovila koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu dry dock preporučamo da prije podizanja plovila na kopno dogovore pražnjenje crnog tanka. Usluga je besplatna, samo ju prethodno treba pravovremeno dogovoriti.

Ukoliko niste u mogućnosti brod osobno i završno pripremiti za zimovanje, mornari marine rado stoje na raspolaganju za manje usluge kao što su skidanje bokobrana i biminija te spremanje istih u kokpit. Troškove takve usluge mornara, uz prethodnu narudžbu na support@marina-punat.hr, obračunavamo prema cjeniku.
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: