Čistimo podmorje Puntarske drage i plaža

Edukativno-ekološka akcija "Puntarska draga svima nam draga" zajedno s partnerima, održat će se po 27. put od 11. do 12. svibnja 2024.
Svakog se proljeća u Puntu susretnu članovi nekoliko ronilačkih klubova, ne samo lokalnih, nego i iz drugih krajeva Hrvatske. Uz potporu organizatora i  lokalnog gospodarstva, timovi čiste dio po dio Puntarske drage i okolnih plkaža, kako bi more opet prodisalo punim plućima. U akciji uvijek sudjeluju i mnogi dobrovoljci,  učenici osnovne škole, ribari, vlasnici izletničkih brodova, radnici marine i brodogradilišta...

Raduje činjenica da svake godine prikupe sve manje smeća pa ostaje više vremena za razne edukativne teme, izložbe, promocije knjiga.
Više o programu pronađite na stranicama Turističke zajednice Punat.

Pored toga, ronioci marine redovito dodatno čiste podmorje u akvatoriju marine i servisa i to tijekom cijele godine.
Evo nekoliko načina kako i vlasnici/korisnici brodova mogu doprinijeti da smeća u moru bude što manje:
  • ZAMIJENITE JEDNOKRATNU PLASTIKU - umjesto jednokratnih PVC vrećica za kupovinu koristite vrećice za višekratnu uporabu i platnene torbe. Izbacite korištenje jednokratnih plastičnih tanjura, čaša, slamki i pribor za jelo. Zamijenite ih kvalitetnijim i trajnijim alternativama. Njih će vjetar puno teže otpuhati s palube u more. Hranu poput čipsa, keksa i voća valja servirati u zdjelicama, a ambalažu (plastične vrećice i mrežice) primjereno odložiti u otpad kako ne bi završile u moru. Svu palubnu opremu potrebno je dobro učvrstiti kako ne bi odletjela u more.
  • UGRADITE BILGE SKIMMER - uobičajeno je u kaljuži svakog broda, uz morsku vodu zateći i nešto ulja, što kaljužna pumpa marljivo izbacuje van. Kako bi spriječili onečišćenje mora oko broda, u kaljužu treba postaviti spužvu koja na sebe vezuje ulje i gorivo, tj. pročišćava kaljužnu vodu i čini ju neškodljivom za okoliš. Takozvani «bilge skimmer» je moguće nabaviti u nautičkoj trgovini u marini.
  • BESPLATNO ISPRAZNITE CRNI TANK - nipošto ne smijete prazniti crni tank na otvorenom moru, zbog sapunice i deterdženata koji su štetni za okoliš. U marini je moguće besplatno pražnjenje crnog tanka, kako za stalne goste, tako i za plovila u tranzitu. Termin je potrebno rezervirati unaprijed na recepciji marine, barem 1 radni dan ranije ili na support@marina-punat.hr.
More će vam biti zahvalno!
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: