Posjetite DUBoak centar maritimne baštine

Interpretacijski centar maritimne baštine u Malinskoj - DUBoak na zanimljiv način upoznaje vas moćnim utjecajem jednog stabla na razvoj cijele zajednice.
Kako jedno drvo može utjecati na cijelu zajednicu? Može itekako, ako je u pitanju hrast medunac, u narodu poznatiji kao dub. Ovo bjelogorično stablo, netipično za jadranske otoke, udomilo se na sjeverozapadu otoka Krka i stvorilo guste dubove šume bogate divljači. Osim što je dub utjecao na razvoj brodogradnje i trgovine, bogata lovišta divljači razlog su dolaska prvih lovaca i začetak turizma.
Po dubu i dubovim šumama je i cijeli kraj dobio ime Dubašnica, a među dvadesetak sela danas je najpoznatija Malinska, koja je i središte općine Malinska-Dubašnica.
Tu je, u svibnju 2021. otvoren je DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine, u sklopu europske prekogranične suradnje i projekta Arca Adriatica fokusiranog na valorizaciju maritimne baštine obalnog područja.

Zamišljen manje kao muzej, a više kao iskustvo i doživljaj, ovaj interpretacijski centar posvećen je dubu (hrastu) i njegovom utjecaju na lokalnu zajednicu. Hrast je bio ključan  za gradnju brodova ali i za gospodarski razvoj kraja, o čemu pričaju suvremeno opremljeni unutarnji i vanjski postav centra. Unutar centra nalaze se specifični eksponati koji svjedoče povijest brodogradnje tog kraja, a doživljaj je moguće upotpuniti i virtualnom plovidbom na jedrenjaku iz 19. stoljeća koji će vas odvesti čak do Venecije.
U vanjskom postavu ističu se primjerci obnovljenih brodica, pasara i guceva, tipičnih za malinskarske škverove. Na njima je moguće i zaploviti, ponekad.
Brojne su aktivnosti koje DUBoak čine atrakcijom vrijednom više od jednog posjeta. Za mališane tu su kreativne i likovne radionice, škola mornarskih vještina i mini disco, a za odrasle tu se redovno održavaju „gastronomske radionice“ izrade šurlica i žgvaceta, te interpretacijska šetnja duž malinskarske obale,  u suradnji s turističkom zajednicom.
 
Ljubitelje povijesti i knjiga oduševit će suvenirnica DUBoaka koja nudi naslove iz kartografije, povijesti pomorstva i otoka Krka, a svi ostali mogu pronaći neki ukusan i zanimljiv suvenir među domaćim rakijama i marmeladama, te drugim autohtonim proizvodima.
U sklopu DUBoaka svoje sjedište su našli i Jedriličarski klub Malinska, te Športsko-ribolovna udruga Lastavica.

Radno vrijeme i više informacija potražite na www.duboak.org.
 
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe: