Adriatic marina

Nautička ruta – Kvarner


Marina start
Polazna marina: Marina Punat - 45° 01,3' N 14° 37,6' E

UKW KANAL 17
Trajanje: 7 dana

 Prvi dan: MARINA PUNAT–SV. GRGUR i GOLI OTOK–SUPETARSKA DRAGA (noćenje)

Goli otokPolazak na rutu je iz Marine Punat, plovidba jugozapadnom stranom uz otok Krk prema otočiću Sv. Grgur.
Sv. Grgur nalazi se između susjednih otoka Raba, Krka, Prvića i Golog otoka. Dolazak u uvalu “Sv. Grgur” na sjevernozapadnoj strani otoka. Uvala je zaštićena od vjetra (osim sa zapada). U uvali je betonska riva, a moguće je i sidrenje. Otok je prepun je zelenila, prekrasnih uvala i plaža te se na njemu izmjenjuju kameni pejzaž i šume. Na njemu je nekad bio smješten ženski kazneni zatvor čiji se ostaci i danas mogu vidjeti, iako su prilično uništeni. Dalje nastavljamo plovidbu prema Golom otoku koji čuva ostatke nekad najpoznatijeg zatvora u Europi, otvorenog nakon Drugoga svjetskog rata. Otok je u počecima bio potpuno gol i tek su ga prvi osuđenici pošumili te izgradili postojeće zgrade. Danas je otočić podsjetnik na bivše režime. Pristajemo na lijevu stranu uvale Melna koja se nalazi sa zapadne strane otoka, u kojoj se nalazi restoran. Uvala je zaštićena od vjetra, osim sa zapada. Razgled otoka i nekadašnjeg zatvora. Dalje nastavljamo prema otoku Rabu u uvalu San Marino na kupanje na pješčanim plažama. Nakon kupanja, nastavljamo prema Supetarskoj Dragi, gdje možemo uživati u dobroj gastro ponudi (restorani Belveder, Galeb, More) i prenoćiti – prema želji na sidru ili u marini.


Drugi dan:
SUPETARSKA DRAGA – SILBA (kupanje) – OLIB (noćenje)

OlibIz Supetarske Drage nastavljamo plovidbu prema jugu, do otoka Silba. Silba je se nalazi zapadno od Zadra i naziva se još i "vratima Dalmacije". Pruža se u pravcu sjever-sjeverozapad-jug-jugoistok. Na najužem dijelu otoka, negdje na polovici širok je samo 700 m. Ima oblik bata, kojem je šira strana na sjeveru. Jedino naseljeno mjesto na otoku je Silba. Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama na kojima ćete uživati u prekrasnoj tirkiznoj boji mora. Pristajanje na otok s istočne strane u luku ili sidrenje (bove) ispred luke. Posjet mjestu Silba te kupanje na nekoj od plaža. Ukoliko puše sjeveroistočni vjetar (bura) izbjegavati istočnu stranu otoka. Nakon kupanja na Silbi, plovimo dalje prema otoku Olib. Olib najčešće posjećuju nautičari zbog njegovih uvala i pješčanih plaža. Bitne uvale na otoku su: luka Olib - sigurna od sjeveroistočnog (bura), istočnog i vjetrova južnih smjerova (opasnost od nevera i zapadnih vjetrova). U luci je lukobran s vezovima s obje strane lukobrana. Dostupna je struja i voda na vezu. Pogodno za večeru (restoran Amfora) i noćenje. Ispred luke je dopušteno sidrenje. Ostale bitne uvale na otoku su: uvala Slatinica - najljepša pješčana plaža na otoku, otvorena na istočne vjetrove, plitka je pa se mora sidriti daleko od obale; uvala Sveti Nikola - zaklonjena od svih osim južnih vjetrova koji stvaraju velike valove. Pogodna je za sidrenje, a moguć je i privez na kopno gdje ima nekoliko zidanih bitvi.

Treći dan: OLIB – VELI RAT (razgled svjetionika)- IST (noćenje)

IstOd Oliba nastavljamo plovidbu na jug prema sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka, točnije u Veli rat u uvalu Pantera. U blizini ove uvale nalazi se svjetionik „Veli rat“ koji je zanimljiv za razgledavanje, a uvala je pogodna za boravak i kupanje, a u blizini se nalazi marina s restoranom. Od Velog rata vraćamo se prema sjeveru na otok Ist. Pristajanje s južne strane u mjesto Ist u lučicu. Mjesta za nautičare su sa unutrašnje strane glavnog lukobrana, s vanjske strane glavnog lukobrana i na vanjskom dijelu manjeg mola. Svi ovi vezovi su opskrbljeni murinzima te priključcima za struju i vodu. Jugoistočno od glavnog lukobrana je dvadesetak plutača. Područje za sidrenje je jugoistočno od plutača. Pazite da ne ometate putnički promet. Uvala je zaštićena od svih vjetrova osim od juga. Razgledavanje mjesta, dobra gastro ponuda (restoran Carruba, Katy), noćenje.

Četvrti dan: IST – SUSAK (kupanje i noćenje)

SusakNa potezu od otoka Ista do Suska, plovi se pored otoka Premuda Ilovika i Lošinja, nastavljamo u pravcu sjeverozapada prema otoku Susak. Dolazak na Susak sa sjeveroistočne strane. Pri pristajanju u luku treba pripaziti na potopljeni gat (označen je crvenom lanternom). Susak je mali otok, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen. Upravo ta prašina ga čini jedinstvenim na Sredozemlju. U luci Susak se nalaze 3 mola: veliki mol je onaj na koji pristaje katamaran. Prije nekoliko godina, mol je temeljito rekonstruiran, kako bi se omogućilo pristajanje katamarana, zatim postoji takozvani srednji mol, koji luku zatvara s jugoistoka te najmanji mali mol. Akvatorij otoka Susak prirodno je zaštićen od svih vjetrova, osim od juga, te može pružiti siguran boravak jahtama i manjim brodovima. Preporučamo razgledavanje mjesta, kupanje na pješčanim plažama te večeru u nekoj od konoba (Konoba Barbara, Konoba Vera). Svojim položajem na granici sjevernog i srednjeg Jadrana vrlo je pogodan za noćenje jer za samo nekoliko sati možete stići do Istre, Krka, Raba, Paga, Kornata i drugih srednjodalmatinskih odredišta.

Peti dan: SUSAK- UNIJE – MALI LOŠINJ (noćenje)

Mali LosinjOd Suska nastavljamo plovidbu sjeverno prema otoku Unije. Unije je otok koji nudi istinski očuvanu prirodu i, zahvaljujući položaju, iznimno čisto more. Na Unijama nema automobilskog prometa. Unije su jedan od najzapadnijih jadranskih otoka, a nalaze se sjeverozapadno od Lošinja. Sjeverna i istočna strana otoka strme su i kamenite, obrasle zelenilom crnike, dok su južna i zapadna strana ravnije. Nautičarima se savjetuje pristupačnija zapadna strana otoka, zaljev Maračol u kojem je more najdublje. Od Unija nastavljamo plovidbu jugoistočno prema Malom Lošinju. Pristajanje u gradsku luku ili marinu (prema želji). U Malom Lošinju postoji benzinska stanica za brodove, preporuča se razgledavanje centra grada koji pruža dobru gastronomsku ponudu (restorani Baracuda, Corrado, Plitvice)...te noćenje. U Malom Lošinju postoji most i prolaz Privlaka. Prolaz je dugačak 80 m, širok 8 m, a dubina 2.4 m. Pokretni most se otvara svaki dan u 9 i 18 h, osim za jače bure kada je more jako valovito pa je kroz prolaz, ukoliko se most i otvori, opasno ili nemoguće proći.

Šesti dan: MALI LOŠINJ – ILOVIK (kupanje) – GRAD RAB (razgledavanje i noćenje)

RabPlovidbu nastavljamo iz Malog Lošinja prema otoku Iloviku. Jedino naselje na otoku koje se nalazi na sjeveroistočnoj obali je Ilovik. Sjeverno se nalaze Ilovička vrata i otoci Lošinj, Kozjak i Sveti Petar. Južno od otoka su Kvarnerićka vrata. Između Ilovika i Svetog Petra proteže se kanal dužine 2,5 km i širine oko 300 m. Preporučamo ručak u mjestu te nakon toga kupanje u nekoj od uvala otoka Male ili Velike Orjule. Nastavak plovidbe prema otoku (gradu) Rabu. Rab je otok čudesne prirodne raznolikosti, prekrasnih raznovrsnih plaža i uvala. Grad Rab obiluje kulturnim spomenicima od predrimskih vremena, obilježen je obrisima četiriju zvonika. Grad je bogatog povijesnog nasljeđa, dugih i ugodnih šetnica te duge tradicije organiziranog turizma. Pristajanje plovila moguće je na gradskoj rivi, u marini ili na sidrištu u uvali Sv. Eufemija. Preporuča se razgledavanje grada uz izvrsnu gastronomsku ponudu (restorani Palma, Santa Maria, Adria, Hacijenda...) i noćenje. U gradu se nalazi benzinska postaja za plovila.

Sedmi dan: GRAD RAB – PLAVNIK (kupanje) - MARINA PUNAT

PlavnikNakon posjeta gradu Rabu, slijedi povratak prema otoku Krku. Plovidba se duž jugozapadnu strane otoka Raba nastavlja prema otoku Plavnik na kojem se može pristati u uvalu Krušija u kojoj se nalazi gat i mali mol. Dubina uz gat je oko 3 metra, a uz mol oko 1 metar. Uvala je zaštićena od bure i juga, ali ne i nevere. U uvali se nalazi plaža i put prema središtu otoka. Uz istočnu obalu Plavnika, nalazi se Mali Plavnik, a na jugoistoku dva mala izdužena otočića Kormati. Od Plavnika nastavljamo povratak prema Marini Punat, najsigurnijoj i najljepšoj marini na Jadranu, gdje navečer uživamo u ribljim ili mesnim delicijama restorana Kanajt ili restorana Marina.Napomena:uz ovu nautičku rutu, molimo koristite peljare i pomorske karte zbog detaljnih pozicija uvala i luka te dubina za sidrenje i privez plovila u njima.

destination-marina

Mirno more!