Posjetite centar pomorske baštine

Na Krku se oduvijek jedrilo, plovilo, veslalo u raznim modelima brodica. Stoga smo ponosni što se i naš otok priključio projektu očuvanja pomorske baštine u dvije susjedne države.
 
Primorje u Sloveniji te Istra i Kvarner u Hrvatskoj su za nautičare vrlo atraktvne turističke destinacije. Upravo zbog toga su osmišljeni i predstavljeni zajednički turistički proizvodi koji će privući posjetitelje tijekom cijele godine i upozoriti na važnost očuvanja pomorske tradicije. Projekt Mala barka povezuje područja slovenske i hrvatske obale koje ima jedinstvenu turističku ponudu, temeljenu upravo na tradiciji i priči o pomorskoj baštini.

U gradu Krku je ovoga ljeta otvoren Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka, smješten u staroj gradskoj jezgri. Na suvremen i interaktivan način prikazana je i interpretirana duga, bogata pomorska tradicija ovoga kraja.  

Krčki interpretacijski centar ima maketarnicu opremljenu radionicom te izložbeni prostor koji sadržava brojne izloške. Poznati i nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar g. Željko Skomeršić brine se o postavi zbirke.

U izložbenom dijelu prostora nalaze se interpretacijski panoi, razrađeni po temama, koji prikazuju povijesni pregled pomorskog razvitka otoka Krka. U središnjem dijelu prostora je izložena prikupljena građa te makete iz zbirke i radionice g. Skomeršića. Prikupljeni su tu razni uporabni predmeti, dokumenti, oprema s brodova, alat, zapisi, knjige i fotografije.

Predprostor maketarnice je posvećen edukaciji o procesu nastanka plovila. Tu je smješten i dječji crtaći stol kako bi i najmlađi posjetitelji dali mašti na volju. Nakon obilaska zbirke i razgovora s maketarom djeca tako imaju priliku likovno se izraziti  i osmisliti svoj brod.

Prostor je oplemenjen i multimedijalnim sadržajima: didaktičkom aplikacijom sa simulacijom jedrenja te projekcijom fotografija ili videa regata tradicijskih plovila i susreta jedriličara. 

Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Krka možete posjetiti od ponedjeljka do subote u jutarnjim satima 8 - 12 i od 19 do 21 sat ili prema dogovoru.
footer-logo
Članice Marina Punat Grupe:
  • Marina Punat d.o.o.
  • Brodogradilište Punat d.o.o.
  • Marina Punat Hotel & Resort
  • Marina Commerce d.o.o.
  • Gajeta d.o.o.
  • Kvarner d.o.o.
  • Brodica d.o.o.