Adriatic marina
ACTIVITIES BEFORE WINTER
Prilikom odlaska iz marine kući nećete biti na brodu neko vrijeme pa isključite struju 220V s plovila. Plovilo smije biti prikopčano na struju ukoliko je to regulirano posebnim dodatkom ugovora o vezu. Isključite glavni prekidač akumulatora i odspojite (-) klemu s akumulatora ako na brodu nećete boraviti duže vrijeme. Ovo pravilo vrijedi za plovila na kopnu. Isto tako preporučamo da prije podizanja plovila na kopno dogovorite pražnjenje crnog tanka, usluga je besplatna, samo ju treba pravovremeno dogovoriti. Obavezno zatvorite ventile na plinskim bocama, ventile goriva na tankovima te ventile mora (kingston). Ne znate što se sve može dogoditi dok vas nema, zato aktivirajte sustav protupožarnog alarma. Mornari marine isključit će dovod električne energije na plovilo na kojem nitko ne boravi. Iskopčajte vodovodnu instalaciju, provjerite i zatvorite plinske boce. Na jedrilicama je potrebno pritegnuti i pričvrstiti jedrilje, jarbole, užad. Pomoćne čamce i ostalu opremu je također potrebno provjeriti i spremiti.

Na jedrilicama koja zimuju na kopnu ili koriste uslugu suhog veza je obavezno skinuti glavno jedro i flok. Plovilima na kopnu preporučamo skidanje i spremanje bokobrana, na kopnu vam nisu potrebni, a mogu oštetiti boju na trupu jer su izloženiji vjetru nego kada je brod u moru. Dobro privežite i provjerite svu opremu koja ostaje na palubi, ako je brod smješten na kopnu (sidra, pomoćni čamci ...), kako zbog jakog vjetra ne bi pali na prolaznike ispod plovila. Provjerite je li bimini zatvoren i učvršćen, ako vas dulje vrijeme neće biti, uputno je skinuti ga i spremiti na sigurno. Svakako provjerite jesu li svi prozori dobro i čvrsto zatvoreni. Naročito je važno plovilo opremiti kvalitetnom i odgovarajućom ceradom.
Prije zime svakako učinite i ovo: metalnu opremu koja ostaje na brodu zaštitite silikonskim sprejem. Dijelove od inoxa, ogradu, stupiće, okvire prozora i sl. važno je dobro ispolirati i zaštititi specijalnim sredstvima. Brtve na otvorima treba premazati vazelinskim uljem kako bi sačuvale elastičnost.
Sjedala i tapecirung na motornim brodovima možete najjednostavnije zaštititi odgovarajućim navlakama.
Posebno treba voditi računa o patentima na navlakama i tendama, koje treba dobro i redovito podmazivati jer nakon nekog vremena mogu početi zapinjati ili čak puknuti.
Dobro je tapecirane ležajeve, naslonjače i pojaseve za spašavanje na kraju sezone temeljito istresti i ostaviti da se prozrače, a po potrebi i oprati. Sve navlake, koje se mogu skinuti s tapeciranih dijelova, treba oprati, zajedno s posteljinom i zavjesama. Spužve ležajeva je najbolje postaviti okomito na podlogu, jer ako ostanu priljubljene uz drvo ili plastiku, mogu uhvatiti plijesan.
Tankove pitke vode je potrebno isprazniti, oprati i dezinficirati, a isto se tako čiste i provjeravaju filteri pitke vode. Tankove goriva dizel motora potrebno je napuniti do vrha, kako se u njemu ne bi stvarala kondenzacija, a tankove benzinskih motora potpuno isprazniti, očistiti i ostaviti otvorene.
Preporučamo da u brodu tijekom zime ostavite sredstvo za prikupljanje vlage.

Vodite računa o tome da na vrijeme naručite i dogovorite sve potrebne popravke na brodu jer kasnije brze intervencije nisu uvijek moguće.